My Ecological Footprint challenge: binnen 30 dagen je voetafdruk verkleinen
Denk jij wel eens na over jouw impact op de aarde? Iedere keuze die jij maakt, heeft invloed op het klimaat. Met de My Ecological Footprint (MEF) challenge verklein jij binnen 30 dagen jouw ecologische voetafdruk.
Als je de website My Ecological Footprint hebt bekeken, weet je vast wel wat een ecologische voetafdruk eigenlijk is. Maar voor degenen die dit nog niet weten: je ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel invloed jij hebt op de aarde. Om deze ecologische voetstap te berekenen wordt er gekeken naar hoeveel grond er nodig is om het voedsel en de producten die jij consumeert te produceren. Ook wordt jouw CO2-uitstoot meegerekend. Bij vrijwel iedereen is deze voetstap te groot, wat inhoudt dat wij per persoon meer van de aarde gebruiken dan dat onze wereld aankan.
MEF challenge
Om hier aandacht aan te besteden is de MEF challenge in het leven geroepen. Deze challenge kijkt naar de vier belangrijkste onderdelen: voeding, afval, energie en waterverbruik. Om binnen dertig dagen je ecologische voetafdruk te verkleinen moet je op deze gebieden aanpassingen maken. Het voordeel van de challenge: hij is er in verschillende niveau’s. Er wordt niet van je verwacht dat een echte vleeseter ineens volledig veganistisch gaat.
- Verminder de consumptie van dierlijke producten.
Eet je normaal iedere dag vlees of vis? Drink je veel zuivel? Probeer dan eens van 7 keer in de week vlees eten naar 3 keer in de week te gaan. Of kies ervoor om volledig vegetarisch of veganistisch te zijn. Kijk wat bij je past en onthoudt dat het niet erg is als je niet voor ineens voor de meest extreme versie gaat.
Let op: dierlijke producten komen veel meer voor dan alleen in voedingsmiddelen. Ook medicijnen kunnen dierlijke producten gebruiken. My Ecological Footprint raadt aan om deze challenge aan te passen aan jouw situatie. Indien je medicijnen slikt en een maand lang veganistisch wilt leven, raadt My Ecological Footprint aan om eerst een dokter te raadplegen. - Verminder je afvalconsumptie.
Bij alles wat we doen komt afval vrij. Kijk eens naar hoeveel afval jij op een dag produceert! Een goede manier om jouw afvalconsumptie te verminderen is door te recyclen. Elk product bestaat uit grondstoffen. Wanneer jij producten op de juiste manier weggooit, kunnen de grondstoffen hergebruikt worden voor nieuwe materialen.
Tip: Probeer een keer verpakkingsvrije boodschappen te kopen, of ga een weekje plasticvrij. Wil je nog minder afval? Probeer dan eens de low waste levensstijl. - Let op jouw energieverbruik
Vaak denken mensen bij energieverbruik al snel aan groene stroom en dergelijke. Als student kun je vaak niet zelf bepalen welke energiesoort je gebruikt. Je kunt wel zelf bepalen hoe je met energie omgaat. Staat bij jou het hele jaar door de kachel aan? Zet de kachel lager en trek een extra trui aan. Dit heeft hetzelfde effect, maar is een stuk beter voor het milieu.
Tip: Kies bij reizen vaker voor een milieuvriendelijke optie, zoals het openbaar vervoer. Haal de stekkers van ongebruikte apparaten, zoals opladers, uit het stopcontact. - Verminder je waterverbruik
Ja echt, minder lang douchen doet wonderen voor het milieu! Een douche gebruikt ongeveer 6 liter per minuut. Dat zijn zestig flesjes Spa water in vijf minuten douchen!
Tip: Gebruik kookvocht, zoals spinaziewater, om je planten water te geven. Door de achtergebleven mineralen groeien je plantjes extra goed. Het vocht van kikkererwten, ook wel Aquafaba genoemd, kun je weer gebruiken als vervanging voor eiwit tijdens het bakken.
Verschillende niveau’s
Het leuke aan deze challenge is dat iedereen deze op een eigen niveau kan doen. Zo kun je heel rustig beginnen met het maken van milieubewuste keuzes, of je duikt ineens in het diepe. Ik ging voor de extreme versie: ik at een maand lang veganistisch, halveerde mijn afvalconsumptie en verminderde mijn energie- en waterverbruik op de meest drastische wijze. Wil je meer lezen over mijn ervaring? Lees dan de diary-posts!
Eén ding wil ik je nog meegeven. Onthoud dat elke milieubewuste keuze die je maakt, een stap in de goede richting is. Je hoeft niet alles ‘perfect’ te doen. Een keer een fout maken is niet erg. Plezier hebben in deze challenge is het allerbelangrijkste.