motivational simple inscription against doubts
Challenge,  Diary

Die footprint challenge, werkt het nou echt? Mijn voetafdruk na een maand

Geen dierlijke producten, geen afvalproductie en weinig water.. Dat klinkt allemaal heel leuk hoor, maar werkt die challenge nou echt bij het verkleinen van je voetafdruk? Dit is mijn resultaat van de My Ecological Footprint (MEF) challenge.

Als je mij de afgelopen maand hebt gevolgd, weet je dat ik heb geprobeerd om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Veel mensen hebben een te grote voetafdruk en gebruiken meer grondstoffen dan de aarde kan produceren. Als gevolg daarvan ontstaan er tekorten en ontstaat er een minder leefbare wereld. Ik heb geprobeerd om mijn voetafdruk te verkleinen door een maand lang veganistisch te eten, low tot zero waste te leven en veel minder energie en water te verbruiken.

My Ecological Footprint challenge

Aan het begin van de maand heb ik de My Ecological Footprint challenge gedaan om te kijken hoe groot mijn impact op de aarde was. Toen had ik nog een voetafdruk van 4,50 hectare. Dit is bijna drie keer zo veel als wat er beschikbaar is per persoon! Om aan mijn jaarlijkse wensen te voldoen, zijn er drie aardbollen nodig. Maar met mijn 4,5 hectare zat ik nog steeds onder het landelijk gemiddelde…

Het doel van de afgelopen maand? Mijn voetafdruk dusdanig te verkleinen dat ik nog maar twee aardbollen nodig heb. In een maand tijd van 4,5 hectare naar 1,6 (dit is de ruimte beschikbaar voor ieder persoon op aarde) is niet erg reëel, maar van 4,5 hectare naar 3 zou me wel moeten lukken.

Mijn voetafdruk

Om erachter te komen hoe mijn ecologische voetafdruk er nu uitziet, doe ik precies dezelfde tests als aan het begin van de challenge. Zo kan ik goed vergelijken in welke gebieden ik ben verbeterd en wat ik nog beter kan doen.

Mijn voetafdruk is flink verminderd: van 4,50 hectare naar 2,43 hectare! Vooral op het gebied van voeding kan ik nog voortgang boeken. Dit kan ik doen door meer streekproducten te eten en minder overzeese producten, zoals bananen, te eten. De categorie ‘aankoop goederen’ is nu groter dan aan het begin van de maand. Dit komt door iets heel stoms: onze droger ging kapot..

Blijft dit zo?

Nee. De voetafdruk die je hierboven ziet, is de voetafdruk van de challenge. Hiervoor heb ik onder andere geen dierlijke producten gebruikt. Zoals je in de laatste diary post kunt lezen, wil ik dit wel weer gaan doen. Veel vegetarisch, maar af en toe nog wel een lekker stukje vlees of vis. En kaas! Dat heb ik de afgelopen maand wel echt gemist.

Verander jouw voetafdruk

Wil je meer weten over de My Ecological Footprint challenge? In dit artikel leg ik je alles uit wat je wil weten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *