Herbruikbaar boodschappentasje
Diary

Diary 4: een terugblik op mijn Footprint Challenge

De Footprint Challenge zit erop! Eerlijk is eerlijk, deze challenge is flink wat moeilijker dan ik van tevoren had verwacht. In deze terugblik lees je over mijn ervaringen met veganisme, de zero waste levensstijl en energiezuinig leven.

Veganisme

Met de eindstreep van deze challenge in zicht is het me eindelijk gelukt om een week volledig vegan te eten! Veganisme vond ik erg moeilijk en dit past niet bij mij. Vegetarisch eten gaat makkelijker. Wat ik vooral miste was kaas, eigenlijk meer dan vlees of vis. Daarom heb ik besloten om door te gaan als flexetariër: drie dagen vlees en vier dagen vega(n). 

Bewust leven

Helemaal zero waste leven lukt me nog niet. Wel ben ik me nu veel bewuster van mijn afvalconsumptie dan aan het begin van de challenge. Door kritisch te kijken naar wat er eigenlijk plastic nodig heeft en in andere winkels boodschappen te doen, is het me gelukt om mijn plasticverbruik te verminderen: van de drie zakken per maand, heb ik er nu nog maar anderhalf. 

Het boodschappen doen was wat lastig in het begin. Ik was gewend aan het gemak van de supermarkt om de hoek en kreeg ook op de markt veel plastic zakjes mee. Nu kijk ik naar welke verpakkingsvrije opties ik uit dezelfde supermarkt kan halen, koop ik in verschillende supermarkten en ga ik met eigen zakjes naar de markt. Ook koop ik vaker dingen in bulk. Zo zit er wel plastic om mijn zak rijst van vijf kilo, maar scheelt me dit toch vier plastic zakken wanneer ik iedere keer maar 1kg zou kopen. 

Energiebesparing

Energiebesparing is redelijk goed gelukt. Doordat ik in een wat ouder huis woon, is de isolatie niet overal even goed. Vroeger zou de kachel dan ook vrijwel altijd aan staan, maar nu heb ik geprobeerd om dit probleem aan te pakken met tochtstrips. En is het echt koud, dan trek ik gewoon een extra trui aan. Over de kachel gesproken: doordat mijn appartement gebruik maakt van stadsverwarming gaat mijn kachel ook een beetje aan als de kachel van de bovenburen aangaat. Alle kachels staan daarom helfemaal uit. 

Water

Ook op het gebied van water ben ik bewuster geworden. Ik douche minder lang, gebruik mijn kookvocht voor het bewateren van mijn planten en houd de kraan niet langer aan dan nodig. Waterverbruikende apparaten, zoals de vaatwasser en wasmachine, probeer ik maximaal twee keer per week te gebruiken. Zo heb ik nog steeds het comfort van deze apparaten, maar gebruik ik ze een stuk minder. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *