Home

Mijn ecologische voetafdruk

Tijdens de eerste lockdown viel het ineens op: de kanalen in Venetië werden schoner en in Hongkong trok de smog langzaam weg. Het stilleggen van ons dagelijks leven heeft een enorme impact op het milieu. Dit zorgde ervoor dat ik wilde kijken naar mijn ecologische voetafdruk.

Iedereen heeft een invloed op de aarde. De één leeft heel milieubewust, terwijl de ander het klimaat niet zo heel belangrijk vindt. Toch heeft iedereen een ecologische voetafdruk. Deze voetstap geeft aan hoeveel impact jij hebt op de aarde. Om deze ecologische voetstap te berekenen wordt er gekeken naar hoeveel grond er nodig is om het voedsel en de producten die jij consumeert te produceren. Ook wordt jouw CO2-uitstoot meegerekend. Dit bepaalt zelfs voor de helft hoe groot jouw ecologische voetafdruk is!

Nu is er een probleem wat betreft de ecologische voetafdruk: bij vrijwel iedereen is deze voetstap te groot. Dit houdt in dat wij per persoon meer van de aarde gebruiken dan dat onze wereld aankan. Per jaar heeft de planeet maar een beperkt aantal grondstoffen beschikbaar. Wanneer wij te veel grondstoffen gebruiken, komt de natuur zwaar onder druk te staan. Zo kunnen er tekorten ontstaan en erven volgende generaties een minder leefbare wereld. De dag waarop de Aarde door alle grondstoffen heen is, noemen we de Earth Overshoot Day.

Per persoon is er ongeveer 1,6 hectare van onze planeet beschikbaar, terwijl de gemiddelde Nederlander nu ongeveer 4,9 hectare gebruikt. Dat aantal moet drastisch verlaagd worden, willen we de volgende generaties een leefbare aarde aanbieden. Om te zien wat mijn eigen voetafdruk is, heb ik online een test gedaan. Er zijn verschillende tests te vinden, mijn uitslagen komen van tests van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Voetafdruk Nederland.

Mijn eigen voetafdruk

Mijn ecologische voetafdruk ligt iets onder die van de gemiddelde Nederlander. Volgens Voetafdruk Nederland gebruik ik 4.50 hectare. Het WWF laat me weten dat er 3 aardbollen per jaar nodig zijn om aan mijn wensen te voldoen. Vooral in de categorie ‘voedsel’ kan ik het beter doen: ik eet te veel vlees, vis en zuivelproducten. Door minder dierlijke producten te eten, zal mijn voetafdruk kleiner worden. Ook mijn levensstijl is niet erg milieuvriendelijk en moet worden aangepast.

Mijn ecologische voetafdruk. Veeg naar links om het WWF-resultaat te zien, schuif naar rechts voor het resultaat van Voetafdruk Nederland.

De challenge: mijn voetafdruk zo veel mogelijk verkleinen binnen één maand. Omdat ik deze challenge slechts een maand doe, is het niet reëel om te verwachten dat ik mijn voetafdruk kan terugbrengen naar 1,6 hectare. Wel geloof ik dat ik van drie wereldbollen naar twee wereldbollen kan gaan. De 2,47 hectare die ik nu gebruik voor mijn voedselconsumptie wil ik terugbrengen naar het gemiddelde. Hoe ik dat doe? Door een maand lang veganistisch te eten en zero waste te leven. Dit houdt in dat ik geen afval produceer. Alles wat ik gebruik, moet te recycleren zijn. Ook kijk ik naar mijn energieverbruik en probeer ik minder water te verspillen. Ook wil ik aan het einde van de maand weten hoe studenten, zoals jij en ik, hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Om dit te doen interview ik gedurende de maand verschillende milieu-experts.

Na deze maand, die loopt van 1 april tot 1 mei 2021, bereken ik opnieuw mijn ecologische voetafdruk. Ik blik terug op wat er goed ging en kijk naar wat ik kan verbeteren. Het is niet zo dat ik aan het einde van de maand stop en weer terugga naar mijn oude levensstijl.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *