Klaas van Egmond
Home,  Veganisme,  Zero Waste

Het verkleinen van een voetafdruk is ‘maat houden, maar niet overdrijven’

Je ecologische voetafdruk verkleinen klinkt gemakkelijk. “Maar zo makkelijk is het niet”, zegt Klaas van Egmond, emeritus hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit Utrecht. ”Als student kun je eigenlijk maar twee dingen doen.”

Even voorstellen: Klaas van Egmond. Fotobron: The Social Reporters (via Creative Commons).

“Als je jouw ecologische voetafdruk wilt verkleinen moet je maat houden, maar ook niet overdrijven”, is het eerste wat Klaas van Egmond vertelt. Van Egmond is emiritus hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit Utrecht en buigt zich al langer over milieuproblemen. “Iedere wereldburger heeft eten en producten nodig. Hierdoor heeft iedereen een ecologische voetafdruk.” 

Hoe groot deze voetafdruk is, is gemakkelijk uit te rekenen via verschillende online tests. Hierbij worden vragen gesteld over eetgewoonten, levensstijl en stroomverbruik, waarna de grootte van de voetstap berekend wordt. Hoewel Van Egmond deze tests niet gebruikt, weet de milieukundige wel wat zijn invloed op de natuur is. “Deze tests werken met simpele sommen waarbij gekeken wordt naar hoeveel CO2 je verbruikt. Per Nederlander is dit ongeveer 10 ton CO2 per jaar. Bij studenten is dit vaak iets minder want die hebben geen auto.” 

Studenten

Van Egmond is van mening dat er als student twee belangrijke dingen zijn die je kunt doen om je voetafdruk te verkleinen. Eén daarvan is nadenken over jouw CO2 uitstoot. “In veel studentenwoningen kun je niet veel met gas, water en licht doen, dus let op hoe vaak je de kachel aanzet en het licht aanlaat, legt Van Egmond uit. Ook het aanpassen van je koopgedrag kan volgens de hoogleraar helpen. “Bedenk dat alles wat je koopt ooit wordt weggegooid. Sommige dingen heb je gewoon nodig, zoals een goede laptop of telefoon. Maar gebruik die dan ook zo lang mogelijk. Koop geen nieuwe iPhone omdat jouw telefoon niet langer in de mode is.” 

Ook vakanties hebben een grote invloed op het milieu. Een vliegtuig naar Bali stoot 3600 kilogram CO2 uit. Met het openbaar vervoer op vakantie is dan ook een veel milieuvriendelijkere optie. Toch vindt de milieukundige het niet gek dat dit maar weinig gebeurt. “Milieubewust bezig zijn is een sociaal dilemma: ‘ik doe het alleen als jij het ook doet’. Als jij als enige student niet naar Bali gaat, is dat verschrikkelijk. Maar als al je vrienden met het openbaar vervoer op vakantie naar België gaan, ga jij ook.” 

Als student kun je ook een belangrijk verschil maken met je politieke keuze. Van Egmond: “Denk goed na over jouw politieke standpunt en stem op een partij die hier ook iets mee wil doen.” 

De ‘echte’ prijs

Volgens Van Egmond heeft de politiek een belangrijke rol in het oplossen van het CO2-probleem. “Ik roep al jaren ‘betaal de echte prijs’. Dit houdt in dat er over iedere ton CO2 minstens €100,- extra betaald moet worden. Vervolgens moet er minder belasting geheven worden op producten met een lage uitstoot.”  Op deze manier maakt de consument eerder een milieubewuste keuze, stelt de hoogleraar Milieukunde. “Jouw vlucht naar Bali wordt ineens €400,- duurder, terwijl de tocht naar België goedkoper wordt.” 

Het verminderen van je CO2-uitstoot is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het verkleinen van je ecologische voetafdruk. “Maar je moet maat houden en niet overdrijven”, aldus Klaas van Egmond

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *