Myrthe Weehuizen
Home,  Zero Waste

‘Zero waste in Mexico is veel makkelijker’

Door haar baan als danseres woont Myrthe Weehuizen gedeeltelijk in Mexico en in Nederland. In Mexico is ze volledig zero waste, in Nederland niet. “Daar heb je geen excuus om niet afvalvrij te leven.” 

Even voorstellen: Myrthe Weehuizen. Fotograaf: David Flores Rubio.

“Ik ben opgegroeid met respect voor natuur, mens en dier. Wij aten niet iedere dag vlees en hadden geen auto in verband met het milieu”, vertelt Weehuizen. Toch was Myrthe als student niet heel erg bezig met afvalvrij leven. “Ik at biologisch en ik nam eigen bakjes mee naar school, maar dat was het wel.”

Inmiddels omschrijft ze zichzelf als ‘100% zero waste en 99% vegan’, al is dit tijdens de pandemie iets minder. “Zelf eet ik het liefst plantaardig, maar als ik bij anderen eet en er is niets anders, eet ik wel gewoon mee.” De omslag kwam rond 2012. In 2010, haar eerste jaar in Mexico, ontdekte ze een afvalvrije winkel. “Ik was al een tijd aan het nadenken over mijn afvalproductie. Stapje voor stapje ben ik steeds milieubewuster gaan leven.” 

Mexico

Sinds 2010 woont Myrthe afwisselend in Mexico Stad en Nederland. “Ik kreeg een baan aangeboden bij een dansgezelschap. Eigenlijk was het nooit de bedoeling dat ik naar Mexico zou gaan, ik had zelfs nog nooit nagedacht over een vakantie”, lacht ze. 

“In Mexico is zero waste leven veel makkelijker”, vindt Weehuizen. Zo koopt ze veel dagelijkse producten op de markt. “Iedere week stond er wel een kraam waar ik vers sap kon halen, eens in de twee weken kon ik mijn eigen potten vullen met bonen en rijst… En als ik dan toch iets miste, kon ik naar een afvalvrije winkel.” 

Terug in Groningen is het boodschappen doen voor Myrthe veel lastiger. “In Mexico had je eigenlijk geen excuus om niet afvalvrij te zijn. Hier in de supermarkt zit alles verpakt in plastic, blik of tetra. En omdat het meerdere soorten plastic zijn, kun je de verpakking eigenlijk ook niet recycleren.” Waar ze vroeger alles op de markt kocht, moet ze nu naar verschillende winkels. 

Corona

Tijdens de pandemie woont Myrthe bij twee huishoudens. “Dit is soms wel lastig. Een gezin eet vegetarisch, dus daar kan ik vaak mijn eigen ding doen. Het andere huishouden eet juist erg veel vlees.” Hier doet ze soms niet aan mee, al voelt ze zich dan wel wat bezwaard. “Ik ga niet vragen of ze nog meer moeite kunnen doen om mijn levensstijl te onderhouden. Daar moest ik vrede mee sluiten.” 

Lief blijven

Haar motto in deze situatie? Lief blijven voor jezelf. “Je kunt niet alles perfect doen, dat heb ik zeker in het begin wel geleerd. Dan at ik 8 uur niet omdat ik niets kon vinden dat afvalvrij was”, geeft Weehuizen toe. De combinatie van zero waste leven en veganisme vindt ze niet altijd makkelijk. “Als het een dag niet lukt, is dat niet erg. Dan begin je daarna weer opnieuw. We hebben niet tien mensen die het perfect doen nodig, maar een paar miljoen die hun best doen.” 

Studenten

Ook studenten kunnen hierin een steentje bijdragen vindt de danseres. “Je stemt met je euro’s. Daarom geef ik liever mijn geld uit aan tweedehands kleding dan aan een blouseje van de Primark.” Ook het kopen van tweedehands lesboeken en een refurbished laptop of telefoon helpt. “En vergeet mealpreppen niet, neem je eigen eten mee.” 

“Er zit een hele estetische kant aan zero waste leven, het kan heel instagramable zijn.”  Hoewel je op social media vaak prachtige foto’s van glazen potjes voorbij ziet komen, gelooft Weehuizen dat dit niet voor iedereen zo is. “Je kunt beter eerst dingen gebruiken die je nog hebt. Als je dan iets moet vervangen, koop dan iets wat duurzaam en afvalvrij is.” 

Ben je op zoek naar duurzame vervangers voor alledaagse items? Je vindt Myrthe’s zero waste checklist op Instagram! Wil je meer lezen? Milieukundige Klaas van Egmond vertelt wat studenten kunnen doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *