earthworms on a persons hand
Home,  Zero Waste

Zo maak je jouw eigen wormenbak

Ben je bezig met recyclen, maar heb je nog geen goed alternatief voor je GFT-afval? Niet iedereen heeft een tuin om in te composteren. Een wormenbak kan de uitkomst zijn!

Toegegeven, het onderhouden van een wormenbak kost iets meer werk dan een composthoop. Maar het grote voordeel is dat deze kleine bak niet heel veel ruimte nodig heeft en zowel binnen als buiten kan worden gebruikt. De tijgerwormen eten jouw keuken- en (eventueel) tuinafval op, wat vervolgens verandert in compost. Zo scheelt het jou niet alleen in je afvalproductie, ook krijg je er nog iets voor terug! Ideaal om, bijvoorbeeld, nieuwe planten, groenten en fruit mee te laten groeien.

Dit heb je nodig voor jouw wormenbak:
  • 3 plastic bakken
  • 1 deksel
  • Boor
  • Eisenia Feteda wormen
  • GFT-afval
  • Eventueel wat donkere verf
Zo maak je jouw wormenbak

Het maken van de wormenbak is eigenlijk vrij simpel. Gebruik één van de drie bakken als ‘opvangbak’. In de andere twee bakken boor je gaatjes van ongeveer 4mm. Stapel de bakken, de opvangbak gaat onderop. Wanneer je doorzichtige plastic bakken gebruikt, raad ik je aan om in ieder geval de onderste bak te schilderen in een donkere kleur. Wormen zijn lichtschuw, wat inhoudt dat ze het liefst in donkere gebieden werken. Door te kiezen voor een donkere bak zorg je voor een goede leefomgeving voor de wormen.

Voordat je de wormen in de bak legt, kun je het beste vast de bak wat voorbereiden. Dit doe je door middel van een klein laagje versnipperd papier en karton of een beetje potgrond, in combinatie met wat keukenafval. Ook is het handig om een klein beetje water aan de bodemlaag toe te voegen. De aarde die je vaak bij de wormen krijgt is iets droger dan de aarde waar wormen het liefst in leven.

Tijgerwormen

Nu de bakken klaar zijn, hoef je eigenlijk alleen nog maar de wormen toe te voegen. Deze kun je terugvinden in moestuinen of kopen bij viswinkels. Ook zijn er een aantal afhaalpunten waar je (vaak is dit gratis) je wormen kunt halen. Let er wel op dat dit Eisenia Feteda wormen, ook wel tijgerwormen genoemd, zijn. Tijgerwormen zijn strooiselwormen en leven tussen afgestorven plantenmateriaal. Ze zijn dol op GFT-afval en zullen graag alles eten wat je in de bak legt!

Zitten er gaatjes in de bakken, is de bodemlaag gemaakt en heb je de wormen in de bak gedaan? Controleer dan nog een keer het vochtgehalte van de aarde en je bent klaar!

@my_ecological_footprint_

Een ##wormenbak# is een ideale manier voor studenten om gft te composteren. En je maakt de bak heel makkelijk zelf! ##ecotok ##footprintchallenge

♬ Youll get over it – ᴊᴏʀᴅᴀɴᴀᴜᴅɪᴏᴢᴢ 🦋
Tips voor het onderhouden van een wormenbak
  • De wormenbak kan binnen in de keuken staan, maar ook buiten in de schuur of op het balkon. Zorg ervoor dat de bak niet direct in het zonlicht staat. De ideale temperatuur voor wormen is tussen de 15° en 25°. Wanneer de temperatuur onder de 15° of boven de 30° komt, worden de wormen wat sloom.
  • Pas op met de PH-waarde van de wormenbak. De wormen leven het liefst in een PH-neutr
  • Een wormenbak hoort niet te stinken. Wanneer dit wel gebeurt, kan het zijn dat er niet genoeg zuurstof is. Controleer in dat geval of de gaatjes in de bakken niet verstopt zijn. Ook kan het zijn dat je dan iets te veel eten in de bak hebt gestopt. Wat verkalkt zeewier kan helpen om de geur wat te veraangenamen.
  • Wormen kunnen tot wel 4 weken zonder nieuw eten. Wees dus niet ongerust als je een keer op vakantie gaat!

Wil je wel graag recyclen, maar is een wormenbak niet helemaal voor jou? Lees hier hoe je jouw afvalconsumptie kunt verminderen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *