Vegan pizza
Diary,  Home

Diary 1: Mijn eerste week als vegan

Koop jij wel eens een vegan product in de supermarkt, om er vervolgens achter te komen dat het toch niet vegan is? Ik nu dus wel. In de wekelijkse Diary-posts houd ik je op de hoogte van mijn avonturen als low waste vegan.

Oké, als ik heel eerlijk ben moet ik toegeven dat het veganistisch eten mij eigenlijk best goed is bevallen. Het was smaakvoller dan ik had verwacht en vooral de vegan kaas vind ik verrassend lekker. De vegan kipnuggets zijn misschien nog wel lekkerder dan echte kipnuggets! Wat ik wel echt lastig vond? Boodschappen doen.

Hoewel ik boodschappen doen normaal al niet zo leuk vind, is dit als vegan echt nog wel lastiger. Er is zo veel keus, maar er zijn zo weinig vegan opties. Een potje tomatensaus vinden zou niet zo lastig moeten zijn, toch? Helaas zit hier vaak veel meer in dan tomatenpuree, waardoor veel saus niet vegan is. Ik heb er teleurstellend lang over gedaan.

Paprika in plastic

Ook het vinden van verpakkingsvrije producten is knap lastig. Pas tijdens deze challenge merkte ik op hoeveel plastic er wordt gebruikt. Kijk alleen al naar de supermarkt: vrijwel elke paprika zit in plastic! Ik heb me voorgenomen om vaker naar de markt en de Turkse supermarkt te gaan. Ook heb ik stoffen verszakjes gekocht. Deze vervangen de plastic zakjes van de supermarkt.

In huis kon ik wel veel producten vervangen. Onze badkamer is inmiddels vrijwel volledig plasticvrij. Hoe ik dat heb gedaan, zie je in deze TikTok.

Spinaziesoep voor de plantjes

Voor dit project bestond waterbesparing voor mij uit iets minder lang douchen. Hoewel dit wel een belangrijk onderdeel is, is het opvangen van het ‘restwater’ ook iets waar ik op let. Zo heb ik het kookvocht van de spinazie gebruikt om mijn planten mee water te geven. De wasmachine staat minder vaak aan en ik was op 40 graden. Dit bespaart niet alleen water, maar ook stroom!

Kachel uit

Samen met mijn vriend huur ik een appartement in Tilburg. Dit houdt in dat ik niet zelf de controle heb over ons energieverbruik. Om toch te besparen, heb ik gekeken naar mijn eerdere gedrag. Waar ik voorheen apparaten zoals mijn laptop en telefoon makkelijk de hele nacht kon laten ‘opladen’, haal ik nu de stekker uit het stopcontact zodra de batterij vol is. Dit is beter voor het milieu en beter voor mijn apparaten! Ook laat ik geen overbodige lampen meer aan. Eerst kon ik het licht in de badkamer aanlaten als ik ging douchen maar nog iets was vergeten. Nu doe ik, zelfs voor die paar seconden, het licht uit. Dit zijn kleine stapjes, maar ook deze helpen naar een verkleinde voetafdruk.

Paaskip

Is het me deze week dan echt gelukt om helemaal volgens de regels van de challenge te leven? Helaas niet. Ik merk dat nog niet iedereen in mijn omgeving op de hoogte is van wat je als veganist wel en niet mag eten. Tijdens pasen heb ik niet helemaal veganistisch gegeten. Ook heb ik een potje ‘vegan’ kipsaté gekocht, om er thuis (nadat ik het bakje leeggegeten had) achter te komen dat er melk en ei inzit. Gelukkig kan ik altijd nog het advies van Myrthe opvolgen: lukt het vandaag niet, probeer het morgen dan gewoon opnieuw.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *