Recyclen 101: Zo kun je als student afvalconsumptie verminderen
Het vooroordeel ‘ik recycle niet want het komt toch op één grote hoop’ kennen we allemaal. Maar is dit waar? En wat gebeurt er eigenlijk met een plastic flesje wanneer we dit weggooien? Dave Huese, CCO van Milieu Service Nederland, vertelt over trends, feiten en fabels op het gebied van recyclen.
Een belangrijk onderdeel van het verkleinen van je ecologische voetafdruk is het verminderen van de afvalproductie. Dit kun je doen door te kiezen voor een low of zero waste levensstijl, maar ook door te recyclen. Volgens Dave Huese, commercieel directeur van Milieu Service Nederland, zijn er twee dingen waar je op moet letten: de manier waarop het afval wordt gescheiden en het volume van het afval.
“Afval scheiden begint bij de bron. Alles wat je eruit kan halen, haal je eruit”, vertelt Huese. “Het is helemaal niet moeilijk om glas, papier en plastic te scheiden.” Door dat te doen, zorg je ervoor dat er minder restafval overblijft. Ook vergemakkelijk je op deze manier het recyclen.
Daarnaast wordt er gekeken naar de C02 uitstoot van de vuilniswagen die jouw afval komt halen. “Als jij jouw afval scheidt maar er iedere keer een wagen jouw afval moet halen, weegt het voordel van scheiden niet altijd op tegen de uitstoot.” Daarom kijkt Huese ook naar het volume van afval. “Als je afval samenperst wordt het kleiner, waardoor het ophalen wordt uitgesteld.”
Hoewel dit lijkt op iets waar je als student niet direct invloed op hebt, is dit iets wat wel steeds vaker voorkomt in studentenwoningen. Huese: “Veel flats hebben een afvalstraatje waar je jouw afval kunt scheiden. Het meest luxe is een shredder, zoals in veel Amerikaanse keukens. Dit is een gemakkelijke, efficiënte manier om je keukenafval te scheiden.”
Afval als trend
Ook zorgen deze opties voor meer bewustwording. En bewustwording van afvalproductie is een trend, vindt Huese. “Mensen denken in een keten, verder dan de afvalbak. ‘Waar gaat mijn afval heen?'” Lokale initiatieven, zoals zeepjes gemaakt van sinaasappelschillen, stijgen in populariteit. Afval wordt niet langer gezien als restproduct, maar steeds vaker als grondstof. “De mens kijkt naar een oplossing, we zijn klaar voor vernieuwing.”
Koop bewust
Afval voorkomen is nog altijd beter dan afval scheiden. Huese is van mening dat het belangrijk is om je goed in te lezen. Op deze manier voorkom je restafval. “Roep niet zo maar dat plastic fout is en PLA (producten gemaakt van polymelkzuur, zoals bordjes gemaakt van bananenbladeren) goed. Dit materiaal is biologisch afbreekbaar, maar je kunt het niet recyclen.”
Een andere tip die Huese mee wil geven is ‘wees je bewust van wat je koopt’. “Bij de Action ga je voor één ding de winkel in en kom je met tien dingen de winkel uit. Wees je bewust van het effect van jouw gedrag op de afvalproductie. Koop lokaal en bewust, en kies liever voor steen, glas of gerecycled plastic.”
“Maak gebruik van elkaar, ook in je afval. Als je nog geen afvalstraatje hebt in jouw studentenhuis, vraag dit dan aan. Kies voor een pers, of verzamel afvalbakken zodat de vuilniswagen minder vaak hoeft te stoppen.”
Wil je meer tips over het verkleinen van je ecologische voetafdruk? Lees dan ook de interviews met Klaas van Egmond en Myrthe Weehuizen.
Eén reactie
Pingback: